Farge ullgarn med sopp

Glade_barn_002_1_1.jpgMed sopp kan du farge ull og silke. Det gir mange spennende farger!
Man begynte med det på slutten av 1970-tallet.
Det var en dame fra USA, Miriam Rice, som prøvde seg fram.
Etterhvert har hun utviklet det å lage parir av kjuker, akvarellfarger,
ja selv fargestifter, med fargestoff fra sopp.

 

 Farge garn med sopp

soppfarging_1.JPG

Jeg farger garn med sopp. Soppen finner jeg i skogen her jeg bor. Sopp gir mange flotte farger, farger du ikke får med vanlig plantefarging. Noen av soppene trenger du veldig mye av, sånn som rørene til steinsoppen der du trenger rundt en kilo, mens hvis du vil bruke kanelkjuke, bare trenger 7 gram!Noen år kan du finne masse sopp, andre svert lite.Noen sopper er så sjeldene at du kanskje må sanke i flere år for å finne nok å farge med. Man kan enten tørke eller fryse soppen til man har nok og har tid til å farge.

Prossessen er tidkrevende. Først må garnet beises, det vil si behandles med metallsalter. Dette gjør at garnet tar til seg fargene bedre. De forskjellige beisene gir forskjellige nyanser, ja av og til farger i samme fargebad!
Så skal soppen kokes en time og siles fra og garnet has i fargebadet. Det legges i ved ca. 40grader og varmes sakte opp til 90grader. Ved denne temperaturen skal det være ca, en time for de fleste soppene. Så må garnet skylles og tørkes.
Fargebad fra noen sopper gir forskjellige fargenyanser hvis du tilsetter salmiakk til vannet. Kanelkjuka gir bare farge på ulla hvis det er tilsatt salmiakk.

Prosessen tar tid, men fargene du får er vakre og går utrolig godt sammen! Garnet jeg farger bruker jeg til å veve billedvev, strikke dobbeltstrikka luer og å brodere på de hvite luene, vottene og pannebånda mine. 

 


Tilbake
Sidene er produsert av Grytting as   Webmotor:.: AddSite :.